Uwaga! Trwa sprzedaż! Sprawdź szczegóły >>

Organizator:

Food Forum

 

Retransmisja szkolenia online

Skuteczna diagnostyka i dietoterapia insulinooporności – metody i strategie pracy z pacjentem

Poprowadzi: mgr Emilia Ptak

Weź udział w warsztacie jeżeli:
  • coraz więcej pacjentów zgłasza się do Ciebie z podejrzeniem insulinooporności lub diagnozą innych zaburzeń gospodarki węglowodanowej i chcesz poznać wzorcowe protokoły postępowania z takim pacjentem, 
  • potrzebujesz aktualizacji swojej wiedzy z zakresu dietetyki, diagnostyki i leczenia insulinooporności i chorób współwystępujących,
  • szukasz gotowych narzędzi, które usprawnią Twoją pracę i będą wspierać Twoich pacjentów w realizacji założeń diety, jak na przykład Planner Terapii, Drzewka Decyzyjne, schematy protokołów dietetycznych czy tabele produktów,
  • chcesz poznać sprawdzone metody postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych przedstawione przez wyspecjalizowanego dietetyka,
  • potrzebujesz wsparcia w planowaniu dietoterapii, bo przypadki pacjentów, którzy trafiają do Twojego gabinetu są coraz bardziej złożone – pacjenci mają np. kilka chorób współistniejących, m. in. insulinooporność,
  • ciekawi Cię perspektywa innych specjalistów dietetyki i ich sposób współpracy z pacjentami, 
  • chcesz sprawniej tworzyć wysokiej jakości plany żywieniowe, dopasowane do potrzeb pacjentów, szukasz inspiracji i gotowych wskazówek dietetycznych, które przekażesz swoim pacjentom.

Zaktualizuj swoją wiedzę teoretyczną i poznaj praktyczne metody pracy z pacjentami, u których zdiagnozowano insulinooporność!

W trakcie warsztatów omówimy i zobrazujemy na przykładach m.in.:
  • Metabolizm glukozy i oporności na insulinę
  • Dogłębną analizę markerów biochemicznych krwi
  • Jak składniki odżywcze i rośliny mogą pozytywnie wpływać na szlaki insuliny i glukozy,
  • Protokoły w celach przeciwzapalnych
  • Jak dostosować dietę w oparciu o biochemiczne parametry
Program szkolenia:
MODUŁ 1

Diagnostyka w insulinooporności

  • Interpretacja wyników badań wraz z zalecanym schematem cyklicznych badań kontrolnych – praktyczny przewodnik po badaniach laboratoryjnych
  • HOMA-IR (Homeostasis Model Assessment) jako wskaźnik insulinooporności – jak obliczyć jego wartość i zinterpretować stopień insulinooporności u pacjenta?

 

MODUŁ 2

Dietoterapia w insulinoopornosci

  • Najlepsze praktyki celowanej dietoterapii z uzasadnieniem jej skuteczności
  • Najczęstsze błędy żywieniowe pacjentów z jednoczesną insulinoopornością i cukrzycą typu 2 – jak ich unikać i wskazać prawidłowy schemat odżywiania
  • Konsekwencje kliniczne wynikające z hipoglikemii reaktywnej – znaczenie ładunku glikemicznego u pacjenta.
  • Superfoods i suplementacja diety dla insulinoopornych - składniki bioaktywne w żywności o korzystnym wpływie na insulinooporność.
  • Alternatywne modele żywieniowe stosowane w insulinooporności.
Prowadząca
mgr Emilia Ptak
mgr Emilia Ptak

Dietetyk, który działa z pasji i poczucia misji. Zajmuje się kompleksową dietoterapią kobiet od ponad 13 lat. Po przepracowaniu ponad 12 tys. godzin z pacjentami wie, że zdrowa dieta daje energię, która napędza do zmian na lepsze w życiu. W trosce o zdrowie kobiet prowadzi SanDiet – firmę, w której edukuje kobiety. Tworzy diety, szkolenia, ebooki, pisze książki. Dietetyka kliniczna to jej wieloletnia pasja.

Koszt uczestnictwa
Retransmisja szkolenia

Ta wersja zawiera:

  • dostęp do retransmisji szkolenia szkoleniu prowadzonego przez doświadczonego i cenionego specjalistę,
  • dostęp do nagrania szkolenia przez 7 dni od daty retransmisji,
  • certyfikat potwierdzający uczestnictwo w szkoleniu.
 

Potrzebujesz informacji?
Skontaktuj się z nami!

Formularz kontaktowy